Kohtuullisuus on suhteellista

Vartiointialan työehtosopimus 1.2.2011-28.2.2013:

Muun Suomen alueella 7 vuoden ikälisillä II-tason palkalla työskentelevän mm. piirivartijan tuntipalkka ilman lisiä 1.4.2012 alkaen on 10,31 € / h ja kuukausipalkka 1670 € / kk.

Kun TES:in palkkausta tarkkaillaan, voidaan ihan rehellisesti miettiä kuinka paljon näistä palkoista on varaa leikata?

Nyt kuuma puheenaihe politiikassa on eläkeiän nosto ja eläkeikää lähestyvien työntekijöiden palkan alennukset. Palkanalennuksiin pyrkivää tavoitetta perustellaan muun muassa työn tuloksellisuuden heikentymisellä.

On itsestään selvä asia, että eläkeikää lähestyvällä työntekijällä ei välttämättä ole virtaa yhtä paljon kuin voimiensa tunnossa painiskelevalla nuorella työntekijällä.

Iäkkäämmällä kentällä työskentelevällä työntekijällä hyvin todennäköisesti loppuvat paukut nopeammin kesken, eikä mitään muuta tällaiselta työntekijältä voida myöskään vaatia. Kyse on ihan puhtaasti ihmiselämän rakenteesta. Se on täysin normaalia.

Vartijaksi voidaan hyväksyä se, joka on täyttänyt 18 mutta ei 68 vuotta. Teoriassa kentällä voi työskennellä 67 vuotias piirivartija. Jokainen alaa tunteva varmasti ymmärtää, että siinä vaaditaan jo aika kovaa fyysistä- ja henkistä kuntoa. Työ kun pääsääntöisesti on yötyötä.

Eikö olisi oikeus ja kohtuus, että esimerkiksi turvallisuusalalle mahdollisesti vuosikymmeniä työpanoksensa antanut työntekijä saisi siirtyä viettämään eläkepäiviään kohtuullisessa iässä ja kohtuullisin korvauksin?

Tällä hetkellä TES:in ikälisät työntekijällä loppuvat seitsemään vuoteen.

Kun TES:in palkkausta tarkkaillaan, voidaan ihan rehellisesti miettiä kuinka paljon näistä palkoista on varaa leikata?

Olisiko tässäkin keskustelussa syytä ottaa järki käteen ja miettiä mikä oikeasti on kohtuullista ja mikä ei?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Roskapostisuodatus *