Vartiointialan TES: tavoitteet ja ehdotukset

Vartiointialan nykyinen työehtosopimus päättyy 31.05.2014. Liittokohtaiset neuvottelut uuden sopimuksen tiimoilta käydään nyt keväällä.

Vaikka vartiointialan tavallisella työntekijällä ei välttämättä ole suoranaista mahdollisuutta osallistua itse varsinaisiin neuvotteluihin, tietoa tavoitteista ja ehdotuksista uutta sopimusta ajatellen voidaan silti välittää kentältä suoraan neuvottelupöytiin. Tässä apuna toimivat Turvallisuusalan ammattiliitto ry ja sen rekisteröidyt eri ammattiosastot.

Nyt on erinomainen mahdollisuus osallistua ammattiasi koskevien yhteisten pelisääntöjen luomiseen. Esitä tavoitteesi tai ehdotuksesi uuteen työehtosopimukseen. Muista myös perustella kantasi. Olethan aktiivinen, nyt rakennetaan juuri sinun tulevaisuuttasi.

2 thoughts on “Vartiointialan TES: tavoitteet ja ehdotukset”

  1. Turvallisuusalan Tampereen ammattiosaston TES-palaverissa 23.04.2013 käsiteltyjä asioita:
    • Sairasloman yhden päivän karenssin ylärajaksi yksi työvuosi
    • Pitkäperjantai ja ensimmäinen joulupäivä APV-päiväksi
    • Patrol (jalkapiiri), työn monipuolisuus / palkkatason määrittely?
    • Piirivartioinnin palkkataso III-tasoon (nykyään II-taso)
    • Ylivuotokuvio
    • Kannustevapaa
    • Lauantailisä 50% korotus (nykyään 2 € / h)
    • Oheistyölle asian mukainen korvaus: mm. liputus, ovenavaukset, postitus, puhelinvaihde, pullohuone, kärryt, korit, kiinteistönhoito, siivous, logistiikka
    • Työn teettäminen ilman työntekijän perehdyttämistä kielletty
    • Työntekijän ruokatauko 30 min (nykyään 20 min)
    • Ylivartija nimikkeellä toimivalle työntekijälle tehtäväkohtainen palkanlisä

  2. Piirivartiointi on palkkauksen osalta pahasti jäljessä. II-tason palkkaluokka ei mitenkään vastaa kyseisen vartiointimuodon haasteellisuutta ja vastuuta. On pystyttävä toimimaan yksin, tarvitaan vahvaa paineensietokykyä, asiakaspalvelutaitoa, kieliosaamista, on osattava useita eri kohteita, vuorot ovat usein pitkiä ja pääasiallisesti yötyötä (yölisät huonot), on osattava käsitellä useita erilaisia turvateknisiä laitteita, työmäärä on ajolistoissa usein suuri, tarvitaan hyvää muistia, ongelmanratkaisukykyä, nopeutta ja priorisointikykyä, sekä kykyä omaksua uusia asioita ja toimintatapoja nopeassa aikataulussa. Myös kykyä toimia liikenteen seassa vaaditaan. Lisäksi työ on riskialtista (tapaturmat, rasitus, väkivalta ysm.). Piirivartijalta vaaditaan monesti enemmän kuin esimerkiksi yksittäisen kohteen reseptionistilta tai myymälävartijalta. Mitenkään en halua näiden esimerkkinä käyttämieni vartiointimuotojen arvoa väheksyä, mutta perus piirivartioinnin palkkatasoksi ehdotan muutosta III-tasoon.

    Ylivartija-nimikkeen tunnustaminen TES:issä ja tälle oma palkkaluokkansa. Nykyisin ylivartijaa käytetään liian usein kohde- ja vuoroesimiehen tehtävissä alemmalla palkkauksella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Roskapostisuodatus *